reklamlar

haberler

manşet haberler

Personel Sağlık Personeli Sağlıkçılar PersonelSaglik.NET

5 Ekim 2016 Çarşamba

İşte eğitimde tam gün sisteminin ayrıntıları

Başbakan Binali Yıldırım açıkladı, 2019'dan itibaren okullarda öğlenci sabahçı uygulamasının yerine tekli sistem getirilecek.


Açıklanan sistemle ilgili birçok soru var.


O sorulardan biri öğrencilerin okulda geçireceği süre. Edinilen bilgilere göre öğrenciler sabah 9 akşam 16 arasında okulda olacak. Bu süre içerisinde öğle saatlerinde yaklaşık bir saatlik yemek arası olacak.


Öğrenciler okulda daha çok kalacak.


Peki ders sayıları artacak mı? Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, ders sayıları değil ama yoğunlukları artacak. Örneğin haftada 2 saat verilen bir ders yeni uygulamayla 3 saat verilebilecek.


Peki bu uygulamaya geçilirse yeterli derslik sayısı var mı? Son 14 yılda 230 bin derslik açıldı. Edinilen bilgilere göre, gelecek 3 yılda 80 bin derslik daha açılacak. Bu durumda yaklaşık 3 bin okulun yapılması gerekiyor. Böylece açığın kapatılacağı belirtiliyor. Yeni sistemde 30 kişilik sınıflar oluşturulmak isteniyor.


Bakanlığın son verilerine göre öğretmen açığı 70 bin. Yeni sisteme geçilene kadar bu açığın kapatılması planlanıyor. Bakanlık yetkilileri öğretmenlerin de öğrenciler gibi tekli sisteme geçeceğini, tam güne geçilince otomatik olarak öğretmen de tam güne geçeceğini kaydettiler.


Beşinci sınıf hazırlık sınıfı olacak

 

Bakanlık yetkilileri, beşinci sınıfın hazırlık sınıfı olması için uzun süredir bir çalışma yürütüyordu. Pilot uygulamayla başlanacak yabancı  dil eğitiminde beşinci sınıf hazırlık sınıfı olacak. Bu sınıfta sadece yabancı dil eğitimi ve Türkçe dersi olacak. Ağırlıklı olarak da İngilizce dili.


Ama bazı okullarda öğretmen varsa ve öğrenci talep ederse bu Almanca ya da Fransızca da olabilecek beşinci sınıftaki derslerse 4 ve 6'ıncı sınıflara yayılacak. İkinci sınıfta başlayan İngilizce dersi ise uygulanmaya devam edilecek.


Ve Başbakan'ın açıkladığı bir başka adım. Okul öncesi eğitimin zorunlu olması.


Daha önce Doğu ve Güneydoğuda taşımalı eğitim nedeniyle pedagojik açıdan bu yaş grubu çocuklarının taşımaya uygun olmadığı gerekçesiyle başlayamamıştı.


Bu kez, ana sınıfı olmayan okullara bu sınıflar yapılacak, böylece taşıma uygulaması bu yaş grubu için uygulanmayacak.


Pilot uygulamada mevcut okulların içerisinde ek binalarla ana sınıfları hayata geçirilecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Haberdata.com Güncel Son Dakika Haberleri